Close
جستجو
بازگشت به همه مقاله ها

آشنایی با انواع نمایشگرها و مقایسه تکنولوژی‌های به‌کاررفته؛ بهترین صفحه‌نمایش برای چشم کدام است؟

در جهان امروز که تکنولوژی و دنیای گوشی‌ها پیشرفت روزافزونی داشته است؛ انتظار می‌رود هزینه‌ی تقریباً زیادی که برای گوشی هوشمند پرداخت می‌کنیم، بهترین‌ها را در قاب خود جای داده باشد. در گذشته قبل از هوشمند شدن گوشی‌ها بحث پردازنده 8 هسته‌ای، باتری 5000 میلی‌آمپرساعتی یا صفحه‌نمایش و دوربین قدرتمند وجود نداشت؛ مهم‌ترین بخش در موبایل‌های قدیم داشتن نمایشگر رنگی و حداقل پشتیبانی از دو سیم‌کارت بود. اما در نسل جدید گوشی‌های موبایل هر عضوی از سخت‌افزار گوشی حائز اهمیت است و هرکدام نقش مهمی را در قالب یک گوشی هوشمند ایفا می‌کنند. کمپانی‌های بزرگ تولیدکننده موبایل همواره در تلاش هستند تا محصولات خود را در بالاترین کیفیت ممکن روانه‌ی بازار کنند. از همین رو هر ساله شاهد نوآوری‌ها و فناوری‌های جدیدی از سوی غول‌های تکنولوژی دنیا هستیم. هر گوشی هوشمند از قطعات متعدد زیادی نظیر نمایشگر، پردازنده، باتری و سایر اجزا ساخته شده است. هرچند وجود تمامی آن‌ها برای عملکرد گوشی موبایل ضروری است اما صفحه‌نمایش مهم‌ترین، حساس‌ترین و جذاب‌ترین بخش به شمار می‌رود.

فکر می‌کنید صفحه‌نمایش بدون سایر اجزای گوشی کاربردی نداشته و پردازنده حرف اول را می‌زند؟ حرف شما صحیح، اما از شما می‌خواهیم گوشی پرچم‌داری را تصور کنید که دارای بهترین و قدرتمندترین پردازنده و دوربین باشد اما از نمایشگر بی‌کیفیت برخوردار باشد. علی‌رغم این‌که گوشی مذکور می‌تواند بازی‌های سنگین را برای شما اجرا کند، آیا انجام بهترین بازی دنیا در صفحه‌نمایش بی‌کیفیت لذت‌بخش است؟ فرض کنید با دوربین منحصربه‌فرد آن عکس یا فیلمی را ثبت کرده‌اید، آیا با وجود نمایشگری بی‌کیفیت رغبتی به مشاهده فیلم یا عکس خود پیدا می‌کنید؟ کیفیت و عملکرد در این بخش به‌قدری مهم است که حساسیت کمپانی‌های بزرگ بیشتر بر روی کیفیت و کارایی نمایشگر گوشی‌های پرچم‌دار متمرکز می‌شود. افزون‌براین، اهمیت نمایشگر در بحث گوشی‌های گیمینگ اهمیتی دوچندان پیدا می‌کند؛ صفحه‌نمایش گوشی گیمینگ قطعاً باید از سرعت نوسازی فریم بالاتری برخوردار باشد. مدل‌های بسیاری از نمایشگرها تولید شده‌اند و هر کدام قابلیت مخصوص خود را دارند؛ پس نمی‌توانیم بگوییم کدام نمایشگر بهترین است، اما می‌توانیم بگوییم کدام نمایشگر در چه شرایطی بهتر عمل می‌کند تا بتوانیم خرید گوشی را برای شما لذت‌بخش کنیم؛ برای انتخاب بهترین صفحه‌نمایش برای چشم خود همراه سامسونگ سنتر باشید.

انواع نمایشگرها
در سال‌های اخیر، نام نمایشگرهای گوشی‌های هوشمند بیش از هر زمان دیگر مخفف شده‌اند و هرکدام دارای تکنولوژی متفاوتی هستند. این صفحه‌نمایش‌ها شامل AMOLED، LCD، LED، IPS، TFT، PLS، LTPS، LTPO می‌باشند و لیست این نام‌های کوتاه شده برای نمایشگرها همچنان درحال رشد است. اما باز هم این گستردگی در نام نمایشگرها برای تولیدکنندگان کافی نبوده و با تولید صفحه‌هایی مانند Super Retina XDR که مخصوص گوشی‌های اپل است و Dynamic AMOLED که بیشتر در گوشی‌های سامسونگ دیده می‌شود، باعث ایجاد سردرگمی در بین مصرف‌کنندگان می‌شوند.

انواع مختلف نمایشگرها شامل LCD، OLED، AMOLED، Super AMOLED، TFT، IPS و چند مورد دیگر هستند که امروزه کمتر در گوشی‌های هوشمند یافت می‌‎شوند، مانند TFT-LCD نمایشگر IPS-LCD یکی از رایج‌ترین فناوری‌های صفحه‌نمایش است که درحال‌حاضر در گوشی‌های میان‌رده و حتی قاتل پرچم‌دار یافت می‌شود. اما همه این‌ها به چه معناست؟ آیا در کل نمایشگرها با یکدیگر متفاوت هستند؟ آیا فناوری AMOLED با IPS-LCD در کل متفاوت است؟ به‌طور خلاصه، دو نوع تکنولوژی LCD و LED در بازار برای نمایشگر گوشی‌های هوشمند وجود دارد؛ هریک از آن‌ها دارای تنوع و فناوری‌های مختلفی هستند که باعث ایجاد نام‌های انحصاری بیشتری می‌شوند، مانند تلویزیون‌ها و فناوری‌های مختلف صفحه‌نمایش آن‌ها که شامل LED، QLED، Mini-LED می‌شوند؛ اما نکته مهم این‌جاست که همه این تکنولوژی‌ها در واقع تنوع فناوری LCD هستند. پس این فناوری LCD است که با تغییر و ارتقاء در بخش‌های مختلف آن، به تکنولوژی‌های جدیدی در نمایشگرها دست پیدا می‌کنند؛ مگر این‌که از تکنولوژی متفاوت OLED استفاده کنند که رقیب اصلی LCD محسوب می‌شود و عملکرد بهتری دارد. حالا بیایید نگاهی به برخی از این اصطلاحات مورداستفاده در صفحه‌نمایش گوشی‌های هوشمند بیندازیم و آن‌ها را رمزگشایی کنیم.

صفحه‌نمایش ال‌سی‌دی (LCD) چیست؟
LCD یا Liquid Crystal Display به معنای صفحه‌نمایش کریستال مایع است که به مجموعه‌ای از کریستال‌های مایع اشاره دارد که توسط نور پس‌زمینه روشن می‌شوند؛ همچنین نمایشگرهای LCD به‌دلیل داشتن تکنولوژی ساده به قیمت معقولانه و تولید انبوه رسیده‌اند تا در بسیاری از گوشی‌های هوشمند مارکت مورد استفاده قرار گیرند. نمایشگرهای ال‌سی‌دی زیر نور مستقیم خورشید نیز عملکرد قابل‌قبولی ارائه می‌کنند؛ بااین‌حال در مقایسه با نمایشگرهایی که به نور پس‌زمینه احتیاجی ندارند، از دقت رنگ پایین‌تری برخوردار هستند. در بازار گوشی‌های هوشمند، تاکنون چند نوع نمایشگر با فناوری LCD تولید شده که TFT، IPS و PLS نام دارند.

صفحه‌نمایش TFT LCD چیست؟
TFT مخفف Thin Film Transistor، نسخه‌ی پیشرفته نمایشگرهای ال‌سی‌دی به حساب می‌آید که از یک ماتریکس فعال مانند آن‌چه در نمایشگرهای AMOLED مشاهده می‌‎شود برخوردار است. Active Matrix به‌معنای اتصال هر پیکسل به صورت جداگانه به یک ترانزیستور و خازن می‌باشد. از جمله مزیت‌های اصلی نمایشگرهای TFT در مقایسه با نمایشگرهای ال‌سی‌دی قدیمی‌تر، می‌توان به کنتراست بیشتر، هزینه کم تولید، کیفیت تصویر بهتر و رزولوشن‌ بالاتر آن‌ها اشاره کرد. از معایب نمایشگرهای TFT می‌توان به مصرف بالاتر انرژی باتری درمقایسه با سایر LCDها، زاویه دید محدودتر و دقت رنگ پایین‌تر اشاره کرد. معایب ذکر شده به همراه افت هزینه‌های ساخت سایر نمایشگرهای جایگزین، کف ترازو را به نفع خود جابه‌جا کرده و دست‌به‌دست همدیگر می‌دهند تا کمتر شاهد استفاده از این نوع تکنولوژی در گوشی‌های هوشمند فعلی مارکت باشیم.

صفحه‌نمایش LTPS LCD چیست؟
LTPS مخفف Low-temperature polycrystalline silicon، فناوری جدیدی که در آن به جای سیلیکون آمورف از پلی کریستالین سیلیکون استفاده می‌‎شود. پلی کریستالین سیلیکون در دمای پایین‌تری نسبت به سیلیکون آمورف یا بدون شکل ساخته می‌‎شود. فناوری جدید باعث شده تا شاهد بهبود چشم‌گیر رزولوشن صفحه‌نمایش و نرخ پاسخ‌گویی آن باشیم. سرعت عبور الکترون‌ها در بین پلی سیلیکون‌های بزرگ‌تر و یکنواخت نسبت به سیلیکون‌های نامنظم و بی‌شکل، صد برابر بیشتر است. با یکپارچه شدن مدارهای الکتریکی با بستر نمایشگر، نمایشگرهای LTPS پاسخ‌گویی سریع‌تر و تراکم پیکسلی بالاتری را ارائه می‌کنند.

صفحه‌نمایش LTPO چیست؟
LTPO مخفف Low-temperature polycrystalline oxide، در واقع به فناوری بخش پشتی نمایشگرهای نسل جدید اولد گفته می‌شود. صفحه‌نمایش‌های LTPO هیبریدی از فناوری‌های LTPS و IGZO ساخته شده است؛ تکنولوژی IGZO هزینه ساخت پایین‌تری داشته و از طرفی می‌تواند تراکم پیکسلی بالاتری را نسبت به فناوری LTPS پشتیبانی کند. از آن‌جا که تکنولوژی LTPS هزینه ساخت زیادی برای کمپانی‌ها داشت، اپل تصمیم گرفت با کمک فناوری IGZO از هزینه‌ها کاسته و این مشکل را برطرف کند. در همین راستا سامسونگ فناوری مشابهی با نام HOP معرفی کرد تا از پرداخت حق امتیاز به اپل خودداری کند. کوپرتینویی‌ها نمایشگر LTPO را برای نخستین بار در ساعت‌های هوشمند سری 4 استفاده کردند.

صفحه‌نمایش TN چیست؟
نمایشگر TN  مخفف Twisted Nematic، نخستین نسل از پنل‌ها برای صفحه‌نمایش‌های تخت به حساب می‌آیند. در این تکنیک کریستال‌های مایع به صورت عمودی قرار گرفته‌اند. اگر به یک پنل نمایش TN در زاویه‌های مختلف بنگریم، رنگ‌ها و زاویه‌ دید دچار اختلال خواهند شد. این مشخصه در گوشی‌های هوشمند و تبلت‌های ارزان‌قیمت بازار نیز به وضوح قابل مشاهده است. علی‌رغم زاویه دید محدود و دقت رنگ پایین، نمایشگرهای TN از سریع‌ترین نرخ پاسخ‌گویی پیکسل برخوردار هستند که آن‌ها را به گزینه‌های منحصربه‌فرد برای گوشی‌های گیمینگ مبدل کرده است.

صفحه‌نمایش IPS LCD چیست؟
در فناوری IPS مخفف In-Plane Switching، کریستال‌های مایع با نمایشگر در یک ردیف قرار گرفته‌اند که این امر به بهبود زاویه دید صفحه‌نمایش کمک شایانی می‌کند. زاویه دید بهبودیافته در نمایشگرهای IPS به‌حدی است که در تبلیغات تلویزیون‌های مجهز به پنل IPS از زاویه دید 178 درجه‌ای نمایشگر آن‌ها به‌عنوان مزیت و برتری نام برده می‌شود. از دیگر مزیت‌های بسیار مهم پنل‌های IPS، می‌توان به پردازش و تولید رنگ بهتر و دقیق‌تر اشاره کرد که برای ویرایش تصاویر بسیار کارآمد و مفید به حساب‌ می‌آیند.

صفحه‌نمایش VA چیست؟
نمایشگر VA مخفف Vertical Alignment، از لحاظ عملکردی در جایی میان دو پنل IPS و TN قرار می‌گیرد و در واقع ترکیبی از این دو پنل به حساب می‌آید. پنل VA در مقایسه با TN از زاویه دید و دقت تولید رنگ بهتری برخوردار است؛ اما در مقابل با زمان پاسخ‌گویی بالاتر به گزینه‌ی‌ نامناسبی برای گیمرها تبدیل می‌شود. بااین‌حال اگر صفحه‌نمایش‌های VA را با IPS مقایسه کنیم، به وضوح متوجه کنتراست بهتر نمایشگرهای VA خواهیم شد.

صفحه‌نمایش Resistive چیست؟
نمایشگرهای Resistive یا لمسی مقاومتی متشکل از دولایه ماده رسانا است که فاصله بسیار کم بین آن‌ها به‌عنوان مقاومت عمل می‌کند. زمانی‌که این دو صفحه‌نمایش توسط انگشت یا قلم استایلوس لمس می‌شود، دو لایه به یکدیگر برخورد کرده و نقطه اتصالی به‌وجود می‌آید. اطلاعات به‌دست آمده از تغییر مقاومت بین دو لایه توسط پردازنده شناسایی و پردازش شده و به سیستم‌عامل گوشی هوشمند منتقل می‌شود. تکنولوژی نمایشگر Resistive به اندازه تکنولوژی خازنی واکنش‌پذیر نیست و برای این‌که نقطه تماس بهتر شناسایی شود، توصیه ما استفاده از قلم استایلوس می‌باشد. فناوری مذکور بیشتر در گوشی‌‌های هوشمند مقرون‌به‌صرفه و ارزان‌قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

صفحه‌نمایش Capacitive چیست؟
نمایشگرهای Capacitive یا لمسی خازنی از یک لایه شیشه تشکیل شده که با یک رسانا یا هادی شفافی مانند اکسید قلع ایندیوم پوشانده می‌شود. زمانی‌که نمایشگر لمسی خازنی با انگشت لمس می‌شود، اختلالی در صفحه الکترواستاتیک نمایشگر به‌وجود می‌آید که به‌عنوان تغییری در ظرفیت بار الکتریکی خازن، قابل اندازه‌گیری است. تغییر مورد اشاره توسط پردازنده شناسایی شده و دستور لازمه را به سیستم‌عامل ارسال می‌کند. صفحه‌نمایش‌های Capacitive درمقابل تکنولوژی مقاومتی با عملکرد بهتر و واکنش‌پذیری سریع‌تر تجربه‌ی به‌مراتب خوشایندتری در اختیار کاربر قرار می‌دهد. از فناوری لمسی خازنی اغلب در گوشی‌های هوشمند رده‌بالای مارکت به‌کار گرفته می‌شود.

جهت عبور جریان الکتریسیته به پیکسل‌های نمایشگر به‌طور کلی دو روش وجود دارد که عبارتند از:

  • سیم‌کشی ماتریکس فعال (Active Matrix Wiring): در این روش الکتریسیته به کمک خازن‌ها و صفحات نازک ترانزیستوری (TFT) به‌صورت مستقل و جداگانه به تک‌تک پیکسل‌ها منتقل می‌شود.
  • سیم‌‎کشی ماتریکس غیرفعال (Passive Matrix Wiring): در این روش جریان الکتریسیته به تمامی پیکسل‌های موجود در یک ردیف انتقال داده می‌شود. عملکرد این روش به هیچ وجه قابل‌قبول نبوده و تقریباً منسوخ شده است؛ بااین‌حال ساخت آن آسان‌تر و کم‌ هزینه‌تر می‌باشد.

صفحه‌نمایش PLS LCD چیست؟
PLS مخفف Plane to Line Switching بوده که از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی به تکنولوژی IPS دارد. فناوری PLS توسط شرکت سامسونگ توسعه یافته و از نظر مشخصات بسیار شبیه نمایشگرهای IPS می‌باشد. از این رو PLS LCD نیز در تولید و پردازش رنگ‌ها عملکرد قابل‌قبول و زاویه دید بسیار خوبی ارائه می‌دهد. اما از لحاظ سطح کنتراست در مقابل پنل‌های اولد و LCD/VA حرفی برای گفتن ندارد. هزینه‌ی ساخت پنل‌های PLS سامسونگ به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته و میزان روشنایی بالاتری دارند. افزون‌براین زاویه دید آن‌ها نیز در مقابل پنل‌های IPS کمپانی رقیب یعنی ال‌جی بهبود چشم‌گیری داشته است.

تفاوت صفحه‌نمایش‌های LCD و LED چیست؟
همان‌طور که گفتیم همه نمایشگرها از فناوری LCD ساخته شده‌اند، حتی فناوری LED هم یک نوع LCD است تنها با این تفاوت که LCD نیاز به یک منبع نور در پشت پیکسل‌ها دارد اما نمایشگرهای LED به‌طور انحصاری نور تولید می‌کنند و نیاز به منبع نور جداگانه ندارند، به‌همین‌دلیل گوشی‌ها با نمایشگر LED باریک‌تر از LCD هستند. برترین مزیت LEDها مصرف انرژی بسیار کم می‌باشد، اما در مورد گوشی‌های هوشمند این انرژی نسبت به اندازه نمایشگر کاهش می‌یابد. سایز استاندارد صفحه موبایل تقریبا 5 تا 6.5 اینچ است و در این رنج LED ها بهترین بازدهی را در صفحه‌نمایش گوشی‌ها ارائه می‌دهند. از طرف دیگر، عملکرد نور پس زمینه باعث می‌شود که نمایشگرهای LCD و LED میزان کنتراست قابل رقابت با صفحه‌نمایش‌های OLED را نداشته باشند، زیرا کنترل نور توسط هر پیکسل جداگانه قابل انجام نبوده، بلکه توسط منابع نوری روی نمایشگر انجام می‌شود.

صفحه‌نمایش S-LCD چیست؟
فناوری S-LCD مخفف Super LCD بوده که توسط شرکت S-LCD Corporation که زیرمجموعه کمپانی سامسونگ می‌باشد برای ساخت صفحه‌نمایش‌ گوشی‌های هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌صورت کلی این نوع نمایشگرها اغلب در ساخت گوشی‌های HTC به‌کار گرفته شدند، بااین‌حال شرکت‌های دیگر نیز از تکنولوژی سوپر LCD بهره می‌برند. تفاوتی که بین صفحه‌نمایش‌های IPS و S-LCD وجود دارد، حذف فضای خالی بین لایه بیرونی نمایشگر و سنسور لمسی است. این مسئله باعث شده تا نمایشگرهای SLCD در مقایسه با IPS حس بهتری را به مخاطب القا کنند و در طرف دیگر شاهد انعکاس نور کمتری از سطح نمایشگر باشیم.

صفحه‌نمایش کوانتوم دات چیست؟
نمایشگرهای کوانتوم دات درحقیقت نوع پیشرفته صفحه‌نمایش‌های LCD محسوب می‌شوند و جایگزین مناسبی برای نمایشگرهای گران‌قیمت اولد هستند. در این نوع از نمایشگرها برای نمایش جذاب‌تر رنگ‌ها از نقاط کوانتومی یا به عبارتی نانوکریستال‌های نیمه‌هادی استفاده می‌شود. این کریستال‌ها می‌توانند رنگ‌های قرمز، آبی و سبز را واقعی و خالص‌تر ایجاد کنند. در ساخت صفحه‌نمایش‌های کوانتوم دات به جای استفاده از نور پس‌زمینه سفید از نور آبی استفاده می‌کنند که کنتراست بهتر و دقت رنگ بالاتری را به ارمغان می‌آورد.

انواع صفحه‌نمایش‌های رتینا چیست؟
در بخش تراکم پیکسل، این یکی از نکات برجسته اپل در سال 2010 زمان عرضه iPhone 4 بود. این شرکت به لطف LCD پیشرفته (TFT، LED و IPS) نمایشگر استفاده شده در گوشی هوشمندش را به عنوان صفحه‌نمایش شبکیه چشم نامگذاری کرد. وضوح پنل مورد استفاده توسط اپل برای آیفون 4، 960 در 640 پیکسل بود که در آن زمان برای صفحه‌نمایش 3.5 اینچی یک وضوح تصویر شگفت انگیز بود. در آن زمان اپل علت این نام‌گذاری را دیده نشدن پیکسل‌ها توسط چشم انسان بیش از 300 پیکسل در هر اینچ اعلام کرد و شرکت‌های دیگر هم از این راه پیروی کردند و امروزه درحالی‌که آیفون 12 مینی با نمایشگر بسیار کوچکش 476 پیکسل در هر اینچ دارد، سونی Xperia 1 دارای 643 پیکسل در هر اینچ است.

نمایشگرهای Super Retina
برای متمایز شدن، اپل اصطلاح Super Retina را معرفی کرد، که اساساً همان صفحه‌نمایش OLED مورد استفاده در iPhone X  به‌بعد است و میزان کنتراست بالا و دقت رنگی که دارندگان گوشی‌های هوشمند Galaxy S از آن لذت می‌برند را برای دارندگان آیفون به ارمغان می‌آورد.

نمایشگرهای Super Retina XDR
با ورود گوشی iPhone 11 Pro، اصطلاح دیگری به نام Super Retina XDR وارد بازار نمایشگرهای گوشی هوشمند شد. با استفاده از پنل OLED که توسط Samsung Display یا LG Display عرضه می‌شود، این تلفن هوشمند حتی از نظر کنتراست دارای مشخصات بالاتری نسبت به بسیاری از گوشی‌های Dynamic AMOLED و Super AMOLED است. این نمایشگر با نسبت کنتراست 2.000.000:1 و سطح روشنایی 1200 نیت، به‌طور خاص برای نمایش محتوا در فرمت HDR بهینه‌سازی شده است.

نمایشگرهای Liquid Retina
اپل یک نمایشگر جدید برای خریداران iPhone XR و iPhone 11 که همچنان به پنل‌های LCD متکی هستند ساخت و روانه‌ی بازار کرد. اپل صفحه‌نمایش مورد استفاده در این گوشی‌ها را با نام Liquid Retina دسته‌بندی کرد؛ کوپرتینویی‌ها از این نوع نمایشگر در مدل‌های iPad Pro و iPad Air هم استفاده کردند. این نوع LCD معروف به صفحه‌هایی می‌باشد که محدوده و دقت رنگ بالا دارند، حداقل بر اساس استانداردهای خود شرکت اپل این‌طور است. از حق هم نگذریم نمایشگرهای به‌کار رفته در آیفون 11 و XR عملکرد بسیار خوبی دارند و رنگ‌ها با شفافیت بسیار بالا به نمایش در می‌آیند.

صفحه‌نمایش OLED چیست؟
OLED مخفف Orangic Light Emitting Diode، در فناوری اولد لایه‌ای از مواد آلی بین دو صفحه رسانا قرار گرفته و از طرفی این دو ورق نیز توسط دو صفحه شیشه‌ای محافظت می‌‎شوند. شیشه بالایی در حقیقت نقش عایق و آب‌بندی را برعهده دارد و شیشه پایینی تنها نقش بستر یا زیرساخت را ایفا می‌کند. زمانی‌که به دو صفحه رسانا پالس الکتریکی می‌شود، مواد آلی بین دو صفحه رسانا طی پدیده التکرولومینانس (ساطع شدن نور از یک ماده در اثر عبور جریان الکتریسیته) به‌صورت مستقیم از خود نور تولید می‌کنند. میزان روشنایی و رنگ حاصل از این پدیده می‌تواند بسته به پالس الکتریکی متفاوت باشد. تکنولوژی OLED متعلق به شرکت ال‌جی بوده و به نوعی نماد تجاری این شرکت به‌حساب می‌آید. این نوع صفحه‌نمایش‌ها از نمونه‌های LCD کارایی بیشتری دارند. اما برتری فناوری اولد به همین جا ختم نمی‌شود و در مقایسه با نمایشگرهای LCD، از دقت رنگی بالاتر، نرخ پاسخ‌گویی پیسکل سریع‌تر، زاویه دید گسترده‌تر، روشنایی بیشتر و وزن بسیار سبک‌تری برخوردار هستند.

صفحه‌نمایش AMOLED چیست؟
AMOLED مخفف Active Matrix Organic Light Emitting Diode، فناوری امولد متعلق به کمپانی سامسونگ است. در نمایشگرهای AMOLED نیز مانند فناوری اولد، فرایند تولید نور به کمک پدیده الکترولومینانس صورت می‌گیرد اما برای AMOLED این اتفاق در هر یک از پیکسل‌های کوچک تشکیل‌دهنده نمایشگر انجام می‌پذیرد. به‌عبارت دیگر برخلاف نمایشگرهای LCD که نور پس‌زمینه دارند، نمایشگرهای امولد همیشه خاموش هستند مگر این‌که الکتریسیته به پیکسل‌ها جریان پیدا کند. نمایشگر امولد از هزاران پیکسل یا سلول نوری مجزا تشکیل شده که ترکیب همه آن‌ها با یکدیگر در نهایت به یک تصویر منجر خواهد شد. فناوری امولد درحقیقت همان فناوری اولد می‌باشد با این تفاوت که در نمایشگر امولد پیکسل‌ها برای صرفه‌جویی بیشتر انرژی و نمایش عمیق‌تر رنگ سیاه، توانایی خاموش شدن نیز دارند. نمایشگرهای امولد درمقایسه با نمایشگرهای LCD دارای مزیت‌هایی نظیر پویایی بیشتر رنگ‌ها، وزن سبک‌تر، دوام بهتر باتری و روشنایی بیشتر هستند. تنها ایراد یا نقطه‌ضعفی که می‌توان برای این صفحه‌نمایش‌ها نام برد، نمایش اغراق‌آمیز و اشباع بودن بیش از حد رنگ‌ها است.

تفاوت بین نمایشگرهای OLED و AMOLED چیست؟
نمایشگرهای OLED و AMOLED هر دو دارای دیودهای ساطع‌کننده نور آلی هستند، با این تفاوت که در صفحه‌نمایش‌های AMOLED از یک لایه اضافه TFT نیز جهت کنترل جریان ورودی به هر پیکسل استفاده شده است. رنگ سیاه در صفحه‌نمایش‌های اولد داری عمق بیشتری نسبت به امولد است. از طرفی نمایشگرهای امولد از کیفیت تصویر و نرخ نوسازی بالاتری پشتیبانی می‌کنند. افزون‌بر موارد ذکر شده نمایشگرهای امولد هیچ‌گونه محدودیتی برای ساخت در ابعاد بزرگ ندارند و از انعطاف‌پذیری و هزینه ساخت بالاتری برخوردار هستند.

صفحه‌نمایش PMOLED چیست؟
PMOLED مخفف Passive Matrix OLED، در این نمایشگرها نحوه کنترل پیکسل‌ها به شکل متفاوتی انجام می‌شود؛ هر ردیف از پیکسل‌ها در این نوع نمایشگرها به صورت متوالی و پشت سر هم قابل کنترل هستند. از آن‌جا که پیکسل‌ها دارای خازن نگهدارنده الکتریسیته نیستند، در اکثر مواقع خاموش هستند. برای جبران این مسئله لازم است تا ولتاژ بیشتری به پیکسل‌ها رسیده تا آن‌ها نیز بتوانند روشن‌تر به‌نظر برسند. برای مثال نمایشگری را در نظر بگیرید که دارای 10 ردیف پیکسلی است، برای آن‌که یک ردیف آن روشن به‌نظر برسد باید روشنایی آن ده برابر سایر ردیف‌ها باشد.

درحالی‌که روند ساخت صفحه‌نمایش‌های PMOLED ساده‌تر و ارزان‌تر است اما کارایی قابل‌قبولی نداشته و پیکسل‌های اولد به‌دلیل تحمل ولتاژهای بسیار بالا و مکرر طول عمر کمتری دارند. نمایشگرهای PMOLED همچنین از لحاظ رزولوشن و سایز با محدودیت‌هایی رو‌به‌رو هستند؛ زیرا با بزرگ‌تر شدن ابعاد صفحه‌نمایش، ولتاژ بالاتری هم برای روشن نگه داشتن آن لازم است. از‌این‌رو نمایشگرهای PMOLED بیشتر در ابعاد کوچک و تنها برای نمایش اطلاعات و آیکون‌های کوچک به‌کار گرفته می‌‎شوند.

صفحه‌نمایش POLED چیست؟
حرف P در ابتدای کلمه‌ی POLED نمایانگر پلاستیک است؛ در این نوع از صفحه‌نمایش‌ها لایه زیرین یا بستر پنل نمایشگر به‌جای شیشه از پلاستیک استفاده شده است. در آغاز از دو ماده پلاستیکی به‌ نام‌های پلی اتیلن نفتالات (PEN) و پلی اتیلن ترفتالات (PET) استفاده می‌شد که به‌دلیل عدم مقاومت در برابر تغییرات دمایی لایه TFT، با ماده پلی ایمید (PI) که از مقاومت بالاتری برخوردار است جایگزین شد. در همین راستا در بخش لایه TFT هم شاهد تغییراتی از جمله سیلیکون بدون شکل (a-Si) و سیلیکون چند وجهی با دمای پایین (poly-Si) جهت انعطاف‌پذیری بیشتر پنل بودیم.

دو ساختار a-Si و poly-Si تفاوت‌هایی با یک‌دیگر دارند؛ از جمله مهم‌ترین آن‌ها، سرعت انتقال الکترون به‌حساب می‌آید. سرعت انتقال الکترون در پنل‌های poly-Si مبتنی‌بر تکنولوژی LTPS بسیار بالاتر بوده و مصرف انرژی پایین‌تری ارائه می‌دهد. فناوری مورد اشاره به‌دلیل سرعت بالاتر الکترون‌ها و مصرف پایین‌تری که دارد، برای پنل‌های OLED مناسب‌تر است. شرکت‌های بزرگ مانند سامسونگ برای سری Edge و ال‌جی برای گوشی‌های جی‌فلکس از پنل‌های poly-Si مبتنی‌بر تکنولوژی LTPS جهت ساخت نمایشگرهای خمیده بهره بردند.

صفحه‌نمایش SUPER AMOLED چیست؟
نمایشگرهای SUPER AMOLED نسل جدید و بهبودیافته صفحه‌نمایش‌های AMOLED سامسونگ محسوب می‌‎شوند. غول فناوری کره‌ای در نمایشگرهای سوپر امولد خود، حسگر پنل لمسی را با نمایشگر ادغام کرد؛ نتیجه این تغییر به مصرف انرژی پایین‌تر، زاویه دید بهتر بخصوص درمقابل نور مستقیم آفتاب، وضوح بالاتر و روشنایی بیشتر نمایشگرهای سوپر امولد منجر شد.

صفحه‌نمایش SUPER AMOLED PLUS چیست؟
غول کره‌جنوبی برای نخستین بار از این نمایشگر در گوشی پرچم‌دار گلکسی S II استفاده کرد. تفاوتی که صفحه‌نمایش جدید سامسونگ با نسل قبلی داشت، روش چینش پیکسل‌ها بود. به‌صورت کلی نحوه چینش پیکسل‌ها در نمایشگرهای سوپر امولد به‌صورت ماتریکس PenTile است. در نمایشگر سوپر امولد پلاس، پیکسل‌های رنگی به‌صورت RGBG (قرمز،سبز،آبی،سبز) درون پنل قرار گرفته‌اند. رنگ سبز در این صفحه‌نمایش به‌طور مشترک استفاده شده است؛ تعداد کمتر ساب پیکسل‌ها تصاویر را با وضوح و جزئیات بالاتری به نمایش می‌گذارند تا به رزولوشن بالاتری در نمایشگر دست پیدا کنیم.

صفحه‌نمایش Dynamic AMOLED 2X چیست؟
Dynamic AMOLED همان نمایشگرهای سوپرامولدی هستند که از استاندارد رنگی HDR10 پلاس پشتیبانی می‌کنند. HDR10+ به استانداردی برای نمایش داینامیک رنج بالا یک نمایشگر اطلاق می‌شود و کاربردش در جهت کنتراست بهتر تصاویر و نمایش واقعی‌تر آن‌ها است؛ استاندارد مذکور توسط شرکت سامسونگ به ثبت رسید و توسط سایر کمپانی‌های بزرگ تأیید شده است. به‌نقل از سامسونگ نمایشگرهای داینامیک امولد X2 می‌توانند تمامی گستره رنگی سینمایی DCI-P3 را پوشش دهند. نسبت کنتراست در این نوع صفحه‌نمایش‌ها به 2.000.000:1 می‌رسد. غول فناوری کره‌ای همچنین توانسته از سازمان آلمانی TUV Rheinland برای کاهش نور آبی نمایشگرهای داینامیک امولد خود گواهی محافظت از چشم نیز دریافت کند.

صفحه‌نمایش FLUID AMOLED چیست؟
نمایشگر FLUID AMOLED نخستین بار توسط کمپانی وان پلاس معرفی و به‌کار گرفته شد. به‌نقل از وان پلاس این نوع صفحه‌نمایش‌ها نوعی پنل‌های امولد هستند که با کمک فناوری‌های جدید تولید شده‌اند. تغییرات حاصل باعث شده تا نمایشگرهای FLUID AMOLED علی‌رغم مصرف انرژی پایین‌تری که دارند، وضوح تصویر خود را حفظ کنند. افزون‌براین، نرخ نوسازی در این نمایشگرها از 60 هرتز فراتر رفته و به 90 هرتز رسیده است. نکته حائز اهمیت این‌که نمایشگرهای FLUID AMOLED وان پلاس، 40 درصد نور آبی کمتری را از خود ساطع می‌کنند تا آسیب کمتری به چشم‌ها وارد شود و خستگی کمتری ایجاد کند.

جمع‌بندی
با گذر زمان و ظهور تکنولوژی‌های جدیدتر قطعاً در آینده شاهد نمایشگرهای پیشرفته‌تر خواهیم بود. صفحه‌نمایش‌هایی که درعین کم‌مصرف بودن، وضوح بالاتری را به کاربر ارائه می‌دهند. بااین‌حال هر کدام از نمایشگرهایی که در بالا معرفی کردیم، مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. کمپانی‌های بزرگ نسبت به قیمتی که برای محصول خود درنظر گرفته‌اند، از نمایشگرهای متنوعی بهره می‌برند. برخی از اسامی نمایشگرها صرفاً جنبه تبلیغاتی داشته و عملاً با سایر نمونه‌ها تفاوتی ندارند. پیشنهاد ما به شما کاربران عزیز سامسونگ سنتر این است که در هنگام خرید، ابتدا نیازهای خود را بسنجید و متناسب با آن‌ها محصول خود را خریداری کنید تا تجربه‌ی مطمئنی از خرید داشته باشید.

نظرات
نظر بنویسید بستن فرم نظر دهی