دارک مود یا حالت شب قابلیتی است که کار با گوشی را بهخصوص در شب آسانتر میکند؛ حال میخواهیم در این مطلب به پاسخ این پرسش بپردازیم که آیا در کاهش مصرف باتری هم واقعا تأثیر بهسزایی دارد یا خیر.
حالت شب کاربرد بسیار زیادی دارد. برای مثال پس زمینهی سیستمعامل گوشی را تیره میکند و به همین خاطر برای کاهش خستگی چشم بسیار مناسب است؛ همچنین دید را برای کاربران کمبینا و کسانی که به نور روشن حساس هستند بهبود میبخشد و با بهبود کیفیت جلوههای بصری سهولت خواندن متون را افزایش میدهد که سبب میشود نوشته ها را راحتتر ببینیم. در بسیاری از گوشیها میتوان در بخش نمایشگر تنظیمات و منوی تنظیمات سریع به تنظیمات مربوط به قابلیت دارک مود دسترسی داشت (فعال یا غیرفعال کردن، زمانبندی برای فعال شدن در ساعتهای خاص و …).
نخستین بار گوشیهای سامسونگ با اندروید ۹ از دارک مود بهرهمند شدند اما بعد از ورود اندروید ۱۰، تمام گوشیهای مجهز به این سیستمعامل مجهز به دارک مود سراسری شدند (اعمال حالت شب در تمامی برنامهها، حتی برنامههایی که از حالت شب پشتیبانی نمیکردند). همانطور که میدانید، صفحه نمایش OLED هنگامی که سفید است و نور بیشتری دارد بیشترین مصرف باتری را به خود اختصاص میدهد و برعکس، اگر صفحه نمایش تیره باشد با نور کمتر، کمترین میزان شارژ باتری را مصرف میکند چون دیودها در این حالت به طور کامل خاموش یا کمنور میشوند. این ویژگی جزء اصلیترین راه حلهایی است که در پنلهای OLED به کار گرفته میشود تا بدین ترتیب در مصرف انرژی صرفهجویی شود.
محققان دانشگاه پردو آمریکا (Purdue University)، تعدادی از برنامههای محبوب همانند ماشین حساب، تقویم، نقشه، گوگل News، گوگل Phone و یوتیوب را در گوشیهای مختلف با اندروید استوک (مثل سیستمعامل گوشیهای گوگل) یا نزدیک یه استوک مانند موتو زد ۳، پیکسل ۲، پیکسل ۴ و پیکسل ۵ آزمایش کردند تا تأثیر حالت شب یا همان دارک مود را در شرایط مختلف بررسی کنند.
حالت شب چقدر باعث صرفهجویی در مصرف باتری میشود؟
طبق بررسیهای انجام شده، اگر نور گوشی در حالت استاندارد و طبیعی خود باشد، یعنی بین ۳۰ تا ۵۰ درصد، تنها حدود ۹ درصد مصرف شارژ گوشی در اپلیکیشنهایی که پیشتر به آنها اشاره کردیم صرفهجویی میشود که بسیار ناچیز است.
اگر در یک روز آفتابی روشنایی گوشی خود را روی حالت خودکار قرار دهید، روشنایی صفحه نمایش شما تا آخرین میزان خود افزایش مییابد چرا که میزان روشنایی پنلهای OLED برای بهبود کار با نمایشگر، وقتی زیر نور مستقیم خورشید قرار میگیرند تا آخرین حد افزایش پیدا میکند. در این شرایط اگر حالت دارک مود را فعال کنید ۴۷ درصد مصرف انرژی را کاهش میدهد که چنین انتظاری هم داشتیم.
در پنلهای OLED، هر پیکسل به صورت جداگانه روشن میشود. هنگامی که پسزمینهی گوشی سفید باشد، همهی پیکسلها روشن میشوند و در نتیجه نمایشگر گوشی به انرژی بیشتری نیاز پیدا میکند. حال، زمانی که دارک مود در نمایشگرهای OLED فعال است پیکسلها برعکس LCD به رنگ سیاه در نمیآیند بلکه خاموش میشوند. در نتیجه میتوان گفت در شرایطی که حالت شب در نور طبیعی روز فعال باشد، عمر باتری دو برابر زمانی خواهد بود که از این قابلیت استفاده نشود.
ابزاری که محققان دانشگاه یادشده برای اندازهگیری میزان مصرف انرژی نمایشگر و تأثیر آن بر طول عمر باتری گوشی استفاده کردند به صورت سفارشی طراحی شد و دقت بسیار بالایی در انجام این کار داشت. در روشهای قدیمی اندازهگیری مصرف انرژی توسط نمایشگر، هیچگاه به صورت دقیق نمیشد تاثیر نوع پنل بر میزان مصرف باتری را اندازهگیری کرد و همیشه تأثیر سایر جنبهها هم در محاسبات دیده میشد؛ اما به گفتهی تیم بررسی کننده، این ابزار جدید به آنها اجازه داد تا به صورت کاملا مجزا، فقط به بررسی تأثیر نمایشگر OLED در مصرف انرژی بپردازند.
در نتیجهی این آزمایش میتوان گفت تأثیر حالت شب یا همان دارک مود در پنلهای OLED روی مصرف انرژی محسوس است. یعنی اگر از محصولی با نمایشگر OLED استفاده میکنید، حتما از حالت شب آن استفاده کنید چرا که در مصرف انرژی بهخصوص در نور روز تأثیر چشمگیری دارد و میتواند تا حد زیادی در حفظ شارژ به شما کمک کند. اگر از گوشیهایی با نمایشگر LCD استفاده میکنید، تأثیر حالت شب روی مصرف انرژی اصلا محسوس نیست یا بهتر است بگوییم هیچ تأثیر خاصی ندارد به همین خاطر اگر فقط خواندن متون در حالتی که پسزمینه مشکی است برایتان سهولت بیشتری دارد میتوانید از این حالت استفاده کنید چون در غیر این صورت برای مصرف کمتر انرژی، چه حالت شب فعال باشد چه نباشد تأثیر خاصی را شاهد نخواهید بود. با این حال هر دو پنل نقطه قوت و ضعف خود را دارند و بیشتر سلیقه هست که در انتخاب محصولاتی مجهز به این دو نوع پنل ایفای نقش میکند.