اپل در رویداد Far Out برای رونمایی خانواده آیفون ۱۴، محصولات جدیدش را برای کاربران «حیاتی» و لقب قدرتمندترین پردازندهی موبایل در تاریخ را به تراشه A16 داد. کوپرتینوییها در تاریخ ۷ سپتامبر ۲۰۲۲ نخستین رویداد حضوری را بعد از شروع همهگیری کرونا در سالن استیو جابز در پردیس کوپرتینو برگزار و سری آیفون ۱۴، خانوادهی اپل واچ و نسل جدید ایرپادز پرو را معرفی کردند. این شرکت احتمالاً رویداد دیگری را در ماه اکتبر برای معرفی مکبوک و آیپد برگزار خواهد کرد و تا رونمایی از عینکهای واقعیت ترکیبی غول فناوری آمریکایی کماکان زمان زیادی باقی مانده است. اپل طبق سنت دیرینه تمرکز اصلی را روی کلمهی کلیدی «Essential» به معنی «حیاتی» گذاشت. تیم کوک روی صحنه انگار داشت محصولات اپل را نه برای طرفداران قدیمی که بیصبرانه منتظر خبرهای خوب برای ارتقای سری آیفون ۱۳ خود بودند، بلکه برای نسل جدیدی از کاربران معرفی میکرد که تاکنون بهدلایل مختلف سیستمعامل اندروید را به iOS ترجیح داده بودند. کوک برای شروع به معرفی کامل اکوسیستم منسجم و کارآمد اپل پرداخت؛ اکوسیستمی که چنان درهمتنیده شده و کاربران را درون خود گیر میاندازد که به آن لقب «باغ محصور» را دادهاند. زیرا عدهی کمی پیدا میشوند بعد از خرید آیفون، تمایل به تهیهی اپل واچ یا ایرپادز نداشته باشند و اگر به این اکوسیستم عادت کنید، سوئیچ به اکوسیستمهای دیگر برایتان دشوار بهنظر میرسد.
تراشه A16 ؛نابودگر رقبای اندرویدی
درحقیقت مقاومت دربرابر ورود به این باغ محصور حتی باوجود محدودیتهای اقتصادی واقعاً دشوار است. افزونبر تجربهی اکوسیستم یکپارچه که با خرید آیفون آغاز و به خرید تمام محصولات اپل، حتی پارچه ۱۹ دلاری برای تمیز کردن نمایشگر منجر میشود، موارد وسوسهکنندهی دیگری نیز پای کاربران را به این باغ محصور میکشاند؛ ازجمله بازاریابی هوشمندانه و مؤثر (بخش زیادی از معرفی اپل واچ 8 به خواندن نامههای کاربرانی که این ساعت جانشان را نجات داده بود، اختصاص داشت!)، اعتبار برند و صدالبته دراختیار داشتن قدرتمندترین تراشهی موبایل دنیا که بهلطف همکاری هوشمندانه اپل با TSMC امکانپذیر شده است.
صحبت از تراشه به میان آمد؛ گوشیهای پرچمدارآیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۴ پرو مکس از تراشهی A16 Bionic با لیتوگرافی ۴ نانومتری TSMC بهره میبرند؛ تراشهای که اگرچه درمقایسه با قبل تفاوت چشمگیری در تراکم ترانزیستور ندارد، بهادعای اپل «پرقدرتترین تراشهی کلاس موبایل در تاریخ» و «چند نسل جلوتر از رقبا» است. غول فناوری آمریکایی با آیندهنگری شگفتانگیزش زودتر از دیگران به پتانسیل شرکت تایوانی TSMC پی برد و حالا نورچشمی بزرگترین تراشهساز دنیا است، به جایی رسیده که بتواند با اطمینانخاطر بگوید قویترین پردازندهی موبایلی اندرویدی در سال ۲۰۲۲ از پردازندهای که اپل در سال ۲۰۱۹ تولید کرده، ضعیفتر است.
کدام شرکت دیگری وجود دارد که حتی وقتی در گوشیهای هوشمند جدیدش از تراشههای قدیمی بهره میبرد، یقین داشته باشد که فروش محصولاتش با شکست مواجه نمیشوند؟ اپل مدلهای معمولی آیفونهای جدید یعنی آیفون ۱۴ و آیفون ۱۴ پلاس را به همان تراشهی A15 با GPU پنج هستهای مجهز کرده که سال گذشته در سری گوشیهای آیفون ۱۳ پرو مشاهده کردیم؛ بهنظر میرسد دلیل اصلی محدودیت ظرفیت تولید تراشه یا شاید به این خاطر که تصمیم دارد مرز بین مدلهای پایه و پرو آیفون را پررنگتر کند.
طراحی حیرتانگیز و هوشمندانه اپل برای جایگزینی ناچ
آیا این سیاست عادلانه است؟ حقیقتاً، امسال شاهد کمترین اختلاف ظاهری و سختافزاری بین دو نسل آیفون هستیم؛ هرچند اپل تصمیم دارد این اختلاف را بهصورت نرمافزاری و با معرفی ویژگیهای منحصربهفرد آیفون ۱۴ در iOS 16 پوشش دهد؛ از جمله قابلیت Dynamic Island که بهلطف تراشهی A16، نسل جدید انیمیشنهای جذاب حفرهی کپسولی را بهنمایش میگذارند که بهطرز زیرکانهای جایگزین ناچ شده است. ازطرفدیگر، اپل تاکنون در دنیای تراشههای پرچمدار موبایل بیرقیب بوده است. تا سال دیگر شاید بزرگترین تغییر آیفون جایگزینی درگاه لایتنیگ با USB تایپ C باشد و تراشهی مبتنیبر لیتوگرافی سه نانومتری که بهاحتمال زیاد در آیفون ۱۵ پرو به کار رود، عملکرد و کارایی این گوشی را وارد سطح جدیدی خواهد کرد. اما پیشبینی میشود تا زمانیکه دنیای تکنولوژی به پیشرفت درخورتوجهی در حوزهی پوشیدنیهای مبتنیبر واقعیت مجازی و واقعیت افزوده دست پیدا نکرده است، بعید بهنظر میرسد شاهد تغییرات بنیادینی در آیفون باشیم و باید به همین پیشرفتهای جزئی بسنده کنیم.
آیفون 14 و آیفون 14 پلاس
در نسل چهاردهم آیفونها دیگر خبری از نسخهی مینی نیست و آیفون ۱۴ پلاس مدل جدید خانواده بهشمار میرود که البته ازلحاظ ابعاد، شباهتی به آیفون جمعوجور اپل ندارد. در بحث طراحی، آیفونهای ۱۴ و ۱۴ پلاس اپل تغییر چندانی درمقایسه با مدلهای سال گذشته تجربه نکردهاند و ناچ دوربین سلفی و طراحی سنسور Face ID کماکان بههمان شکل پابرجا است. ابعاد نمایشگر تنها تفاوت آیفون ۱۴ با ۱۴ پلاس محسوب میشود؛ مدل پایه به نمایشگر ۶٫۱ اینچی مدل پلاس به نمایشگر ۶٫۷ اینچی مجهز شده است.
هر دو گوشی از همان تراشهی A15 با GPU پنج هستهای آیفون ۱۳ پرو بهره میبرند و حتی دوربین ۱۲ مگاپیکسلی آنها حداقل روی کاغذ، با مشخصات حسگر بهکاررفته در دوربین اصلی آیفون ۱۳ پرو یکسان است؛ اما بهنظر میرسد بهلطف فناوریهای جدید پردازش تصویر، شاهد بهبود عملکرد دوربینها در نسل جدید آیفون باشیم. پشتیبانی از ارسال پیامهای اضطراری ماهوارهای در شرایط نبود سیگنال و قابلیت Crash Detection برای برقراری تماس با اورژانس درصورت رخ دادن تصادف از قابلیتهای درخورتوجه آیفون ۱۴ و ۱۴ پلاس بهشمار میرود. نکتهی جالب اینکه اپل برای آیفونهایی که در آمریکا روانهی بازار خواهند شد، اقدام به حذف درگاه سیمکارت کرده تا کاربران بهجای سیمکارت فیزیکی، از eSIM استفاده کنند.
آیفون 14 پرو و آیفون 14 پرو مکس
اغراقآمیز بهنظر نمیرسد اگر آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۴ پرو مکس را بهخاطر تجربهی تصویربرداری کمنظیر، شارژدهی عالی، قدرت پردازشی بیرقیب و طراحی ظاهری چشمنواز، «پرقدرتترین گوشیهای تاریخ» نامگذاری کنیم. پرچمداران «حرفهای» نسل جدید، «اولین»های زیادی را تجربه کردهاند که شامل اولین آیفون با نمایشگر مجهز به حفره، اولین آیفون با دوربین ۴۸ مگاپیکسلی و اولین آیفون با نمایشگر همیشهروشن میشود. تمام مدلهای آیفون ۱۴ به پشتیبانی از سیستم ارتباط ماهوارهای مجهز شدهاند. ابعاد نمایشگر درمقایسه با نسل پیشین تغییر نکرده، اما کاهش حاشیههای نمایشگر محسوس است. آیفون ۱۴ پرو و ۱۴ پرو مکس بهترتیب از نمایشگر ۱۲۰ هرتز ۶٫۱ اینچ و نمایشگر ۱۲۰ هرتز ۶٫۷ اینچ بهره میبرند.
از قابلیتهای درخورتوجه این دو گوشی میتوان به کاهش نرخ نوسازی نمایشگر به یک هرتز در حالت همیشهروشن، روشنایی حداکثری ۲٬۰۰۰ نیت و البته جایگزینی حفرهای کپسولی با بریدگی که بهلطف سیستم نوآورانهای موسوم به جزیرهی پویا (Dynamic Island)، نوتیفیکیشنها با انیمیشن جدید از دل حفرهی کپسولی بالای نمایشگر بیرون میآیند، اشاره کرد. علاوهبراین، قلب تپندهی آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۴ پرو مکس از پردازندهی جدید A16 Bionic نیرو میگیرند که به ادعای اپل، پرقدرتترین تراشه در تاریخ تراشههای صنعت موبایل بهشمار میرود و روی بهرهوری مصرف انرژی، نمایشگر و دوربین تمرکز ویژهای دارد. همچنین این دو گوشی یکساعت شارژدهی اضافی درمقایسه با آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس دارند.
اپل واچ سری 8
اپل واچ سری ۸ درمقایسه با نسل قبل تغییری در اندازه و طراحی تجربه نکرده و درحالحاضر فقط از حاشیههای نازکتری بهره میبرد. علاوهبراین، نمایشگر همیشهروشن رتینای اپل واچ سری ۸ میتواند واچفیسهای شگفتانگیز این گجت پوشیدنی را زیباتر از همیشه نشان دهد و حروف در آن خواناتر به نظر میرسند. ازنظر سختافزاری نیز تراشه S8 به همان مشخصات S7 مجهز شده که در سری ۷ به کار رفته بود و بههمینخاطر شاهد بهبود عملکرد چشمگیری در نسل جدید ساعتهای هوشمند اپل نخواهیم بود. در اپل واچ سری ۸ کماکان خبری از پایش فشار خون نیست، اما قابلیتهای جذابی چون حسگر دمای بدن، قابلیت تشخیص تصادف، گزینهی جدید حالت کممصرف، رومینگ بینالمللی و عمر باتری ۱۸ ساعته، برچسب قیمتی ۳۹۹ و ۴۹۹ دلاری مدل GPS و سلولار را توجیه میکند.
اپل واچ SE
اپل واچ SE از همان پردازندهی S8 واچ سری ۸ بهره میبرد و درمقایسه با نسل اول خود که به تراشهی S5 مجهز شده است، حدود ۲۰ درصد عملکرد سریعتری دارد. ابعاد نمایشگر نیز ثابت مانده و از همان صفحهنمایش Retina OLED واچ SE نسل اول استفاده میکند، با این تفاوت که وزن ساعت کاهش یافته است. وجود حسگرهای حرکتی واچ سری ۸ در مدل SE این ساعت اقتصادی را که برچسب قیمتی بین 250 تا 300 دلار دارد را به قابلیت تشخیص تصادفات رانندگی مجهز کرده است. از دیگر ویژگیهای ساعت مذکور میتوان به سنجش ضربان قلب اپتیکال، تشخیص سقوط و مقاومت دربرابر نفوذ آب تا ۵۰ متر اشاره کرد.
اپل واچ اولترا
خانوادهی ساعتهای هوشمند اپل در سال جاری شاهد تولد عضو جدیدی بهنام اپل واچ اولترا بودند که به نمایشگر بزرگ و باتری قدرتمندی مجهز شده و برای فعالیتهای سنگین ورزشی طراحی شده است. ویژگیهایی مانند نمایشگر بزرگتر با روشنایی حداکثری ۲۰۰۰ نیت، عمر 36 ساعته باتری، بدنهای مقاوم از جنس تیتانیوم، اسپیکر اضافی برای بهبود کیفیت تماس در محیطهای بادی و پخش صدای آژیر ۸۶ دسیبلی در مواقع اضطراری این ساعت گرانقیمت را به گزینهای عالی برای ماجراجویی در طبیعت تبدیل کرده است.
ایرپادز پرو 2
در بخش پایانی نوبت به نسل دوم ایرپادز پرو رسید که سه سال طول کشید تا رونمایی شود، اما شاهد تغییری در ظاهر و طراحی این گجت پوشیدنی نیستیم. ایرپادز پرو ۲ به تراشهی جدید H2 مجهز شده تا بهگفتهی اپل، کیفیت صدای بهبودیافته و حذف نویز دوبرابری را به ارمغان آورد. ایرپادز پرو ۲ همچنین از یک کیس شارژ جدید با پشتیبانی از Find My و اسپیکر داخلی برای ردیابی بهتر بهره میبرد. عمر باتری هدفون نیز ۳۳ درصد افزایش یافته و به ۶ ساعت رسیده است. ویژگی فرمان لمسی برای کنترل حجم صدا نیز به هدفون بیسیم جدید کوپرتینوییها اضافه شده، اما درحالحاضر از قابلیت پخش موسیقی بدون افت کیفیت خبری نیست. نسل دوم ایرپادز پرو مانند گذشته از قابلیت صدای فراگیر Spatial Audio پشتیبانی میکند و بهگفتهی اپل، قابلیت transparency mode برای تقویت صدای محیط بهبود یافته است.