داشتن گوشی پرچمداری که قابلیتهای شگفتانگیزی دارد، همیشه با دخل و خرج اکثر کاربران جور درنمیآید؛ حتی گاهی امکانات پرچمداران بیشتر از نیاز تعداد زیادی از کاربران است. طی چند سال اخیر، کاربران بیشتر به خرید گوشیهای بالارده و پرچمدار تمایل داشتند که البته مسائل اقتصادی نیز بیتأثیر نیست؛ اما حدود سه تا پنج سال گذشته، سازندگان گوشیهای هوشمند توجه ویژهای به میانردههای بازار داشتهاند و این دسته از محصولات را به برخی از امکانات گوشیهای گرانقیمت مجهز کردهاند. شیائومی مدلهایی را در هر سه خانوادهی Xiaomi، ردمی و پوکو با قیمتهای مختلف و پشتیبانی نرمافزاری متفاوت عرضه میکند تا از این طریق افراد بیشتری را به خرید ترغیب کند. سامسونگ بهترین گوشیهای میانرده خود را در سری Galaxy A عرضه میکند؛ مدلهایی که از بُعد نرمافزاری و سختافزاری در کلاس بالاتری نسبتبه سری F یا حتی M قرار دارند. این موضوع توجه کاربران را به گوشیهای اقتصادی و ارزانقیمت بیشازپیش جلب کرد. لرزشگیر اپتکیال دوربین، گواهی ضدآب معتبر، بهروزرسانی نرمافزاری بلندمدت و منظم، نمایشگرهای سریع با وضوح و کیفیت چشمگیر، دوربینهای کارآمد و باتریهای حجیم با پشتیبانی از توان شارژ بسیار زیاد ازجمله امکاناتی بهشمار میروند که تا چند سال گذشته ممکن بود فقط در پرچمداران گرانقیمت شاهد آنها باشیم. اکنون رویارویی دو میانردهی مهم سال 2023 یعنی شیائومی 13 لایت و گلکسی A54 برای کسب لقب بهترین میانرده بازار اتفاق جذابی خواهد بود؛ پس در ادامه با سامسونگ سنتر همراه باشید.
طراحی
از لحاظ طراحی، هر دو گوشی واقعاً خوب هستند اما اگر به گوشیهایی با نمایشگر منحنی علاقهمند هستید که حواشی کمی هم در اطراف نمایشگر آنها دیده میشود، قطعا عاشق شیائومی 13 لایت خواهید شد. این گوشی آنقدر حواشی کمی دارد که نسبت پنل آن به بدنه در آستانهی رسیدن به %90 است درحالیکه این میزان در گلکسی A54 که نمایشگر تخت با حواشی فراوان در هر چهار طرف دارد به تقریباً %83 میرسد. غول فناوری چینی در پنل پشتی شیائومی 13 لایت از طراحی منحنی استفاده کرده تا با محصولی خوشدست سروکار داشته باشیم. البته از لحاظ اندازه، نمایندهی شیائومی اندکی از گلکسی A54 بزرگتر است ولی از لحاظ ضخامت، پهنا و وزن، در مشخصات فنی گلکسی A54 اعداد بیشتری را شاهد هستیم که این یک ضعف محسوب میشود. درحالیکه شیائومی 13 لایت هم جنس بدنهی مشابهی با گلکسی A54 دارد و هم متریال به کار رفته در ساخت بدنهی هر دو مشابه است.
واضحترین تفاوت دو گوشی از لحاظ طراحی به پنل پشتی آنها بر میگردد. جاییکه برای نمایندهی شیائومی یک ماژول بزرگ در نظر گرفته شده که یک حلقهی بسیار بزرگ هم درون آن قرار دارد و میزبان دو دوربین است. دوربین سوم هم زیر این حلقه و در کنار آن فلش دیده میشود. در گلکسی A54 اما دوربینها درست مثل طراحی که در سری گلکسی S23 دیدهایم، بدون هیچگونه ماژولی به صورت عمودی پشت سر هم قرار گرفتهاند. این طراحی باعث شده دوربین از بدنه بیرون بزند و نه ماژول که یعنی بعد از برخورد به زمین امکان دارد دوربین گلکسی A54 زودتر آسیب ببیند این در حالی است که لنزهای شیائومی 13 لایت به لطف ماژول بزرگ آن بهتر محافظت میشوند. از لحاظ بیرون زدگی از بدنه هم ماژول شیائومی 13 لایت ضخامت بسیار کمی دارد و شاید بتوان گفت دوربینهای گلکسی A54 حتی از آن ضخیمتر هستند. از لحاظ کیفیت ساخت اما گلکسی A54 یک برگ برندهی بزرگ دارد و آن هم استاندارد ضد آب IP67 است؛ این یعنی گوشی یادشده در عمق یک متری آب هم تا 30 دقیقه دوام میآورد اما نمایندهی چینیها استاندارد IP53 دارد و این یعنی در صورت پاشش آب روی آن میتواند مقاومت خوبی از خود به نمایش بگذارد و نه بیشتر.
نمایشگر و اسپیکر
با اینکه تفاوت ابعاد دو گوشی به چند میلیمتر میرسد؛ اما در همین ابعاد نسبتاً یکسان، شیائومی موفق شده از نمایشگری 6.55 اینچی استفاده کند؛ درحالیکه قطر نمایشگر A54 سامسونگ 0.15 اینچ کوچکتر و برابر با 6.4 اینچ است. نمایشگرها در هردو دستگاه با پوشش گوریلا گلس 5 محافظت میشوند که روی کاغذ، به معنی مقاومت بالا در برابر خط و خش خواهد بود. نسبت صفحهی 20:9 شیائومی 13 لایت سبب میشود تا با افزایش پیکسلهای افقی، وضوح نمایشگر نیز به 2400 × 1080 پیکسل برسد. با وجود حاشیههای باریک، نزدیک به 90 درصد از سطح جلویی دستگاه به نمایشگر اختصاص دارد؛ در نظر داشته باشید که این عدد با احتساب بریدگی نمایشگر به دست آمدهاند و مقدار نسبتاً قابلتوجهی محسوب میشود. پنل 13 لایت از عمق رنگ 12 بیتی پشتیبانی میکند و دامنهی رنگهای پشتیبانیشده به 68 میلیارد رنگ میرسد! البته بهطور دقیقتر باید نمایشگر را 2+10 بیتی بنامیم؛ چراکه با استفاده از فناوری FRC به چنین عمق رنگی دست پیدا میکند.
نسبت نمایشگر به بدنه در گلکسی A54 معادل 83 درصد است؛ نمایشگری با وضوح 2340 × 1080 پیکسل که از عمق رنگ 8 بیت با نمایش 16 میلیون رنگ پشتیبانی میکند و حداکثر میزان روشنایی آن نیز طبق گفتهی سامسونگ برابر با 1000 نیت و مشابه با 13 لایت است. هر دو گوشی فضای رنگی sRGB و DCI-P3 را بهطور کامل پوشش میدهند؛ اما رنگها در نمایشگر شیائومی 13 لایت از دقت و غلظت بهمراتب بهتری بهره میبرند. به وجه تمایز بعدی میان دو دستگاه میرسیم؛ بلندگوها. در حقیقت برای شیائومی 13 لایت نمیتوان «بلندگو» را جمع بست! چراکه تنها از یک بلندگو استفاده میکند و خبری از بلندگوی استریو نیست؛ اما میانردهی سامسونگ با وجود دو بلندگو، بهترین کیفیت خروجی را در مقایسه با رقیب و حتی دیگر میانردهها ارائه میکند. تکی بودن بلندگوی شیائومی 13 لایت ضعف بزرگی برای دستگاه محسوب میشود؛ زیرا برای مقاصدی چون گیمینگ و تماشای ویدیو علاوهبر حجم صدای کمتر در مقایسه با A54، وضوح و جزئیات صدا نیز در سطح پایینتری قرار میگیرد. علاوهبراین، موضوعی مانند تفکیک کانالهای راست و چپ بهکلی در این مدل وجود ندارد.
سختافزار و نرمافزار
از لحاظ سختافزاری، واقعاً سخت است بین دو گوشی یکی را انتخاب کنیم. چرا که با هیچ یک از این دو محصول در انجام کارهایی که برایشان ساخته شدهاند با مشکل مواجه نمیشوید. البته از لحاظ پایداری پردازشی، دو گوشی برابر هستند ولی در بخش گرافیک، اگزینوس 1380 بسیار پایدارتر عمل میکند و این یعنی اگر کار گرافیکی زیادی انجام میدهید، شانس اینکه گلکسی A54 در مدت زمان طولانی عملکرد خوب خود را بهتر حفظ کند بیشتر است. هرچند در حالت عادی و فشارهای معمولی هیچ یک از این دو محصول خم به ابرو نمیآورند. به صورت کلی در تستها اسنپدراگون 7 نسل 1 به شکل قابلتوجهی بهتر ظاهر شده که طبیعی هم هست چون این پردازنده هستههای جدیدتری دارد و گرافیک آن هم بسیار توانمند است. در نتیجه میتوان گفت اگر قدرت پردازشی برایتان ملاک است، شیائومی 13 لایت بیشتر از گلکسی A54 شما را خرسند نگه میدارد.
در بخش نرمافزار تفاوت اصلی دو گوشی خود را نشان میدهد. اگرچه هر دو گوشی واقعاً از این حیث عالی هستند اما اگر MIUI 13 رابط کاربری شیائومی 13 لایت بود شاید راحتتر رأی برنده را به نفع نمایندهی سامسونگ صادر میکردیم اما مهندسین شیائومی MIUI 14 را از نو برنامهنویسی کردهاند و اکنون شیائومی مدعی شده به خاطر بهینهسازیهای صورت گرفته، رابط کاربری حدودا %60 نرمتر و سریعتر شده است که این اصلاً رقم کمی به حساب نمیآید. از جمله امکانات این رابط کاربری میتوان به آیکونهای بزرگتر و جذابتر، پوشههایی با اندازهی مختلف، گالری جدید با قابلیت حذف اشیا ناخواسته از تصاویر، امکان اتصال سریع از طریق بلوتوث، تصاویر زمینهی جدید، کاهش اپلیکیشنهای بلا استفاده، ویجتهای جدید و بسیاری موارد خوب دیگر اشاره کرد. در One UI 5.1 اما تمام این قابلیتها به اشکال مختلفی وجود دارد و نمیتوان گفت رابط کاربری غنی و به بلوغ رسیدهی سامسونگ دست کمی از MIUI 14 دارد. در واقع حالا میتوان گفت One UI بالاخره یک رقیب جدی در دنیای رابط کاربری پیدا کرده و کار سختی هم برای پشت سر گذاشتن آن دارد. هرچند از لحاظ نرمافزاری باز هم گلکسی A54 به خاطر تجهیز به یک نسخه اندروید بیشتر و همچنین پشتیبانی نرمافزاری طولانیتر، گزینهی بهتری محسوب میشود.
پردازنده و عملکرد
گلکسی A54 سامسونگ از تراشهی Exynos 1380 بههمراه 6 یا 8 گیگابایت رم و 128 یا 256 گیگابایت حافظهی ذخیرهسازی استفاده میکند. 8 هستهی پردازشی اگزینوس 1380 در 2 کلاستر شامل 4 هستهی Cortex-A78 با فرکانس 2.4 گیگاهرتز و 4 هستهی Cortex-A55 با فرکانس 2.0 گیگاهرتز چیده شدهاند. شیائومی تراشهی Snapdragon 7 Gen 1 را انتخاب کرده که برخلاف همتای کرهای خود، مانند تراشههای پرچمدار از 3 کلاستر مجزا شامل یک هستهی Cortex-A710 با فرکانس 2.4 گیگاهرتز در کلاستر قدرتمند، 3 هسته از نوع مشابه با فرکانس 2.36 گیگاهرتز در کلاستر میانی و در نهایت 4 هستهی Cortex-A510 با فرکانس 1.8 گیگاهرتز، تشکیل شده است. با نگاهی به جزئیات سختافزاری تراشهها میتوان به پیشرفتهتر بودن Snapdragon 7 Gen 1 پیبرد؛ تراشهای که بر پایه فناوری ساخت 4 نانومتری سامسونگ توسعه یافته است و از هستههای پیشرفتهتر و جدیدتر Cortex-A710 و Cortex-A510 استفاده میکند.
افزونبراین وجود دستورالعملهای ARMv9-A در Snapdragon 7 Gen 1، هوشمصنوعی بهبودیافته و امنیت بیشتر را با خود به همراه دارد و میتواند با پشتیبانی وسیعتر از ویژگیهای آیندهی اندروید، گزینهی قابلاتکاتری باشد. تراشهی Snapdragon 7 Gen 1 در بنچمارک گیکبنچ 5 و آزمون تکهستهای و چندهستهای، امتیازی مشابه با حریف خود را ثبت میکند؛ اما در زمینهی گرافیکی با برتری 23 درصدی، قدرت بهمراتب بهتری را از خود به نمایش میگذارد. بهترین میانردههای بازار از حافظهی ذخیرهسازی UFS 2.2 استفاده میکنند که نمونهی استفادهشده در شیائومی 13 لایت نسبت به نمونهی استفادهشده در کهکشانی سامسونگ، 86 درصد سرعت بالاتری دارد. سرعت حافظه ذخیرهسازی، تأثیر مستقیمی در نصب و اجرای اپلیکیشنها دارد و دستگاه با سرعت بیشتری میتواند عملیات خواندن و نوشتن را انجام بدهد. نمود اصلی چنین اتفاقی را میتوان در عکاسی پیدرپی مشاهده کرد.
تأمین انرژی و باتری
در بحث طول عمر باتری، دو گوشی قضاوت را بسیار ساده کردهاند. مشخصات فنی و نوع پردازنده از همین حالا نشان میدهد که باید گلکسی A54 را برنده بدانیم. نخست اینکه اسنپدراگون 7 نسل 1 پردازندهی خیلی بهینهای نیست و در تستها هم عملکرد فوقالعادهای از این حیث نداشته است. اگرچه اگزینوس 1380 هم نوسانات زیادی از لحاظ پایداری دارد اما حداقل از لحاظ توان گرافیکی پایداری بینظیری از خود به نمایش گذاشته است. شیائومی 13 لایت یک باتری 4500 میلیآمپر ساعتی دارد درحالیکه منبع تغذیهی گلکسی A54 یک باتری 5000 میلیآمپر ساعتی است. بدینترتیب شکی وجود ندارد که با نمایندهی سامسونگ، مدت زمان بیشتری میتوانید از کار با گوشی لذت ببرید. البته انتظار نمیرفت شیائومی 13 لایت تا این اندازه در تستهای مربوط به باتری ضعیف عمل کند. از لحاظ سرعت شارژر اما برتری کاملاً ازآن شیائومی 13 لایت است. نخست اینکه از شارژر بسیار سریعتری پشتیبانی میکند (67 در مقابل 25 وات) دوم اینکه نیازی نیست بیش از 1 میلیون تومان برای خرید یک شارژر هزینه کنید چون درون همان جعبهی گوشی میتوانید به شارژر دسترسی پیدا کنید. بنابراین اگر شارژدهی بیشتر ملاک است، گلکسی A54 قطعا گوشی برندهای است اما اگر سرعت شارژ شدن گوشی پس از اتمام شارژ ملاک است، نمایندهی شیائومی میتواند انتخاب بهتری باشد خصوصاً اینکه پس از مدت کوتاهی میتواند گوشی را تا یک نصف روز دوباره برای کار آماده کند.
دوربین
نمایندههای شیائومی و سامسونگ هردو از مجموعهی دوربین سهتایی در پشت دستگاه بهره میبرند که شامل دوربین واید، اولتراواید و ماکرو میشود که در 13 لایت بهترتیب برابر با 50، 8 و 2 مگاپیکسل و در گلکسی A54 برابر با 50، 12 و 5 مگاپیکسل هستند. در قسمت دوربین سلفی گوشی شیائومی 13 لایت، دو دوربین اولتراواید 32 مگاپیکسلی و تشخیص عمق 8 مگاپیکسلی قرار دارد؛ درصورتی که رقیب همچنان از دوربین تکی با وضوح مشابه استفاده میکند. در طرفین دوربین سلفی نماینده شیائومی دو فلش LED نیز به چشم میخورد که به ادعای شیائومی میتواند به ثبت بهتر جزئیات در شرایط نوری ضعیف بینجامد. گلکسی A54 سامسونگ بهدلیل استفاده از OIS یا لرزشگیر سختافزاری، از سختافزار بهروزتری بهرهمند است و روی کاغذ میتواند عکسهای ثبتشده در تاریکی را بهبود ببخشد. در شرایط نوری چالشبرانگیز، شیائومی 13 لایت با گسترهی دینامیکی وسیعتر، توازن بهتری میان تاریکترین و روشنترین بخش تصویر برقرار میکند؛ اما در زمینهی جزئیات، گلکسی A54 عملکرد بهتری دارد. با افزودهشدن ویژگیهایی چون Night Mode و پیشرفتهای سختافزاری صورتگرفته، گوشیهای میانرده بهبود چشمگیری را در عکاسی در نور کم تجربه میکنند. بههمین ترتیب، حسگر بزرگ و توانمند دوربین اصلی شیائومی 13 لایت و گلکسی A54 نیز توان کافی برای جذب بیشتر نور از سوژهها و ثبت جزئیات بیشتر در کنار وضوح بالای تصویر را دارد.
در صورتی که قصد عکاسی سلفی در نور کم را داشته باشید، شیائومی 13 لایت با ثبت عکسی روشنتر تا حد امکان جزئیات بیشتری را از دل سوژه به بیرون میکشد؛ البته در چنین شرایطی وجود نویز بالا تا حدودی کیفیت تصویر را تحت تأثیر خود قرار میدهد. گلکسی A54 نیز عکسی قابلقبول را ثبت میکند؛ اما بهعلت کنتراست بیشازحد و همچنین تاریکی تصویر، در پلهای پایینتر از رقیب خود قرار میگیرد. وضوح 5 مگاپیکسلی دوربین ماکرو گلکسی A54 سبب میشود این گوشی بهراحتی بتواند رسالت خود را که همان ثبت جزئیات بیشتر است، بهخوبی اجرا کند؛ البته با وجود فوکوس ثابت در هر دو دوربین، پیدا کردن محدودهی فوکوس کمی دشوار خواهد بود و نیاز به ثبت دوباره و دوباره عکس خواهید داشت.
جمعبندی
شیائومی 13 لایت در زمان نگارش این مقاله حدود یک میلیون تومان گرانتر از گلکسی A54 به فروش میرسد؛ درحالیکه وجود ویژگیهایی مثل پشتیبانی نرمافزاری بهتر، لرزشگیر سختافزاری (OIS) دوربین، طراحی مدرنتر و جدیدتر، مجموعهی دوربین کارآمدتر، بلندگوهای استریو و عمر باتری بالاتر در A54، ارزش خرید نمایندهی شیائومی را به شکل قابلتوجهی کاهش میدهد. ازطرفدیگر تجربهی استفادهی روزمره از سیستم عامل MIUI، رضایتی مشابه One UI را برای کاربر به دنبال ندارد. درواقع پوستهی سامسونگ با انیمیشنهای نرمتر و حذف موارد اضافی، سعی کرده تا محیط رابط کاربری خود را کاربرپسندتر و لذتبخشتر کند. هماهنگی بهتر دستگاههای سامسونگ با ویندوز و همچنین اکوسیستم سختافزاری سامسونگ، گلکسی A54 را به گزینهای بهتر و معقولتر تبدیل میکند و وعدهی انتشار اندروید 17 برای آن، نویدبخش عملکردی باثباتتر در طول 4 سال آینده خواهد بود. فکر میکنید کدام یک از این دو گوشی ارزش خرید بیشتری دارد و میتواند لقب بهترین میانردهی سال 2023 را به خود اختصاص دهد؟ کدام برند را در زمینهی تولید گوشی موبایل پیشروتر میدانید؟ نظرات خود را با ما و سایر کاربران سامسونگ سنتر به اشتراک بگذارید.